
Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πρώτου Hackquake. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τον Δρ. Χουλιάρα, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, όπου κατά τη διάρκειά της έγιναν κατανοητές οι βασικές έννοιες γύρω από τους σεισμούς, αλλά αναδείχθηκε και η σημασία της έγκαιρης προειδοποίησης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Στη συνέχεια, ο Σπύρος Αθανασίου, υπεύθυνος ανάπτυξης της Ελληνικής Υπηρεσίας Δεδομένων (HELIX), καθοδήγησε πολύ αναλυτικά τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς στις βασικές δομές του HELIX κι εργάστηκαν από κοινού στην περιοχή που φιλοξενεί ανοιχτά δεδομένα από το δίκτυο σχολικών σεισμογράφων. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν με ποικίλους τρόπους από την εκπαιδευτική κοινότητα, ωστόσο την ημέρα του Hackquake οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν πώς η ανάλυση των δεδομένων με χρήση εντολών και δημιουργία scripts της γλώσσας προγραμματισμού Python μπορούν να αναπτύξουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
Μετά από την ανάδειξη προβληματισμών και την ανάπτυξη μία εξαιρετικά δημιουργικής συζήτησης, διοργανωτές και συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη δεύτερη φάση του Hackquake, όπου οι εκπαιδευτικοί θα επανέλθουν αυτή τη φορά με τους μαθητές τους, ώστε να εργαστούν πια σε υπολογιστές και να καταφέρουν να αναπτύξουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Οι συμμετοχές θα είναι ομαδικές και η καλύτερη ομάδα θα κερδίσει ένα σχολικό σεισμογράφο.
Το εργαστήριο διοργανώθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ, τον Οργανισμό ΕΕΛΛΑΚ και την Ελληνογερμανική Αγωγή στο πλαίσιο των έργων SNAC, OPENAIRE και OSOS, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.